martes, 26 de septiembre de 2017

Va de cine: "EBRE, DEL BRESOL A LA BATALLA"

Fa de mal recomanar pel·lícules, però aquesta té un significat molt emotiu per mi i per la gent de la Terra Alta, tot i que el tema s'ha portat molts cops al cinema, aquesta pel·lícula es basa estrictament en la "Batalla de l'Ebre" i en els fets que ocorregueren a la nostra comarca principalment. Va ser rodada a les nostres contrades (a les Olles, Serra de Pàndols, et) i no deixa indiferent a ningú.


La història arrenca a l'abril del 1938 quan el president de la República, Manuel Azaña, ordena la mobilització de milers de nois de 17 i 18 anys perquè s'uneixin a la lluita contra les tropes franquistes. Aquests joves van ser denominats "La Quinta del Biberó" per la curta edat dels soldats.

Entre els nois enviats a la Batalla de l'Ebre trobem a Pere Puig, que ha hagut de deixar la seva vida de pastor; a Fermí Quintana, que es va allistar voluntàriament per trobar al seu germà desaparegut; a Valentí Godall, un convençut antifeixista; i Jaume Comelles, un seminarista que viu espantat perquè companys com Martí Claret, anticlericals, el miren amb tant d'odi com als enemics.

“EBRE, DEL BRESSOL A LA BATALLA” narra la història d'aquests cinc joves obligats a abandonar la innocència entre els xiulets de les bales. El seu destí resultarà imprevisible.

Mentre tot això succeeix, els màxims responsables del govern de la República s'esforcen a atreure l'atenció de França i Anglaterra. D'una banda Manuel Azaña, president de la República, intenta aconseguir una pau que estalviï més morts, però de l'altre, Juan Negrín, president del govern, vol allargar la resistència fins a aconseguir una ajuda internacional que sembla poc probable. Mentrestant, els nostres cinc protagonistes continuen la lluita al riu, suant, matant ... i potser, morint.

Davant de les càmeres trobem cares conegudes dels últims èxits televisius catalans com a "Polseres vermelles", "Cites", "Merlí" o "El cor de la ciutat". Als noms ja citats, hem d'afegir els d'actors consagrats com Manuel Morón i Adolfo Fernández, o els de promeses emergents com Pol Lòpez.. La pel·lícula està dirigida pel realitzador Román Parrado ( "14 Days With Victor", "Candombe", "El Rei de la Havana"), amb el guió d'Eduard Solà ( "Cites", "Barcelona, nit d'estiu ") i sota la producció d'Oriol Marcos.
La pel·lícula està produïda per TV3, Setmàgic Audiovisual i Encén TV, i amb la participació de Canal Sur i la producció associada de Compacte. També compta amb la col·laboració de l'ICEC, l'Institut d'Estudis llerdencs, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Terra Alta, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre, el Museu de la Batalla de l'Ebre a Faió i les associacions “Lo Riu2 i “La Cana”.

Amb un pressupost de 700.000 euros, “EBRE, DE BRESSOL A LA BATALLA” és una producció de qualitat. Ha comptat amb més de 500 extres i s'ha gravat en el mateix lloc dels fets, on van succeir els combats més durs. El rodatge va tenir lloc al juliol i s'ha localitzat a diversos municipis de les terres de l'Ebre (Flix, Miravet, Gandesa, Vilalba dels Arcs, Móra d'Ebre i Corbera d'Ebre), a la ciutat de Barcelona, ​​a la Masia de Torrebonica ia la casa Alegre de Sagrera, a Terrassa.

El setè art ha realitzat una quantitat ingent de pel·lícules bèl·liques, però mai sobre una batalla tan important com la batalla de l'Ebre, que no va deixar de ser l'avantsala de la 2a Guerra Mundial. És, en el fons, un homenatge cru i directe a tots aquests soldats que van lluitar, fossin del bàndol que fossin, pel record d'una generació d'adolescents que van ser enviats a la guerra a morir.


(escena enregistrada a les Olles)


(cartell publicitari de la pel·lícula)


No hay comentarios:

Publicar un comentario