martes, 26 de septiembre de 2017

DONAR SANG, o com salvar vides desinteressadament.


Soc donant de sang des dels 18 anys i allò que va començar com una "tradició familiar" (el meu pare ha estat donant durant més de 30 anys i la meva mare també fins que els va ser possible), ha acabat  essent una forma de fer a la meva vida.
Estic contenta i orgullosa de poder ajudar, encara que sigui mínimament al benestar de persones que ho necessiten.


Perquè s'ha de donar sang.

La donació de sang és un acte senzill, segur, gens dolorós, i assistit per professionals especialitzats en tot moment.

Per al donant, no comporta cap risc, però, en canvi, per a malalts, pot suposar avançar en el seu procés de curació.

Com que de cada donació de sang s'obtenen tres components sanguinis diferents amb aplicacions pròpies, podem afirmar que podem ajudar fins a tres malalts diferents.
La sang i els seus components tenen una vida limitada:

Els concentrats d'hematies es conserven 42 dies
El plasma es conserva 1 any
Les plaquetes es conserven 5 dies
La donació no ha d'estar lligada a situacions de tragèdia o d'emergència sinó que ha de ser un acte quotidià i habitual a les nostres vides. Només donant sang amb regularitat, disposarem sempre de sang suficient i segura en estoc.
Recordem que els homes poden donar fins a 4 vegades a l'any i les dones, 3, sempre i quan es respecti l'interval mínim de dos mesos entre donacions.
Heu de saber que pot donar sang:
- Si teniu entre 18 i 65 anys i peseu més de 50 quilos.
- Encara que s’hagi patit hepatitis abans dels 12 anys.
- Encara que no estigui en dejú.
- Encara que tingui el colesterol elevat.
- Encara que prengui algun dels medicaments més freqüents.
Per més informació podeu accedir a la web:
 
Les donacions de sang a Bot (Terra Alta)
La població de Bot, col·labora activament en les campanyes que s’efectuen i ha contribuït, junt amb la resta de pobles de la comarca a que, per part de la Federació Catalana de Donants de Sang, s'hagi incorporat l’any 2017 un nou Reconeixement -a l'Associació que hagi destacat per la implicació en algun camp concret (nombre de donacions, major fidelització, noves tecnologies, activitats i projectes realitzats, etc.)- atorgat en Primera Edició a l'Associació de Donants de Sang de la Terra Alta; per la seva llarga trajectòria obtenint els millors resultats de Catalunya.Això demostra la intenció d’ajudar, voluntària i desinteressadament, de la nostra comarca i del nostre poble de Bot, ja que malgrat els avenços mèdics i tecnològics, ara per ara, la sang no es pot fabricar i tan sols es pot obtenir de les donacions altruistes de les persones.
BANC DE SANG I TEIXITSLa seu del BANC DE SANG I TEIXITS està situada a l’Edifici R. Frederic Duran i Jordà de Barcelona, on ens van explicar, entre altres coses
Qui era Frederic Duran i Jordà?

Frederic Duran i Jordà (Barcelona, 25 d'abril de 1905 - Manchester, 30 de març de 1957) va ser un metge català exiliat a la Gran Bretanya, pioner de l'Hemoteràpia.
Va crear el primer servei de transfusió del món a Barcelona el 1936. Prèviament existien bancs de sang, lloc on s'emmagatzemen donacions de sang per ser transfoses. El Dr. Duran i Jordà va crear una metodologia que serviria per recollir les donacions de sang i ser transfoses a distància, en aquest cas el front de batalla de la
Guerra Civil Espanyola. Aquest mètode va ser posteriorment aplicat en la Segona Guerra Mundial.

Què és el Banc de Sang i Teixits?
El Banc de Sang i Teixits és l'empresa pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que té com a missió garantir l'abastament i el bon ús de sang i teixits a Catalunya, essent el centre de referència en immunologia diagnostica i de desenvolupament de teràpies avançades. El Banc de Sang i Teixits té una línia d'activitat dedicada a preservar cèl·lules i teixits, procedents de donants, amb les garanties de qualitat i seguretat definides en els estàndards nacionals i europeus vigents per al seu ús clínic.
Què gestiona el Banc de Sang i Teixits?
-Banc de Sang
-Banc de Cordó
-Banc de Llet Materna
Per més informació podeu accedir a la web:

No hay comentarios:

Publicar un comentario